Robot Rosak Ragut Nyawa Pekerja

Robot Rosak Ragut Nyawa Pekerja

Robot Rosak Ragut Nyawa Pekerja

Akibat kegagalan robot untuk membezakan kotak dan manusia, seorang lelaki di Korea Selatan maut apabila diremukkan mesin berkenaan, lapor Agensi Berita Yonhap.

The Straits Times memetik berita berkenaan melaporkan mangsa pekerja syarikat robotik berusia 40-an, sedang memeriksa operasi sensor robot itu di pusat pengedaran hasil pertanian di wilayah Gyeongsang Selatan.

Robot industri itu, yang mengangkat kotak-kotak berisi lada benggala dan meletakkannya di atas palet, kelihatan tidak berfungsi dan turut mengenal pasti lelaki itu sebagai kotak, lapor Yonhap memetik polis.

‘Lengan’ robot itu menolak bahagian atas badan lelaki itu ke atas tali pinggang penghantar, meremukkan muka dan dadanya. Kemalangan berlaku 7.45 malam Selasa lalu.

Dia dipindahkan ke hospital tetapi meninggal dunia kemudian, kata laporan itu.

Polis sedang bersiap sedia untuk melancarkan siasatan ke atas pengurus keselamatan di lokasi pusat itu untuk kemungkinan kecuaian dalam tugas.

Pada Mac lalu, seorang lelaki Korea Selatan berusia 50-an mengalami kecederaan serius selepas terperangkap dalam tugas robot ketika bekerja di kilang pembuatan alat ganti kereta.-hmetro

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply