Dato Sri Nicky Liow Soon Hee Yang Diburu Polis Memeluk Islam

Dato Sri Nicky Liow Soon Hee Yang Diburu Polis Memeluk Islam

Polis masih dalam usaha mencari ahli perniagaan Dato Sri Nicky Liow Soon Hee. Walaupun mereka telah mengintai apartmennya, lelaki berusia 33 tahun itu masih belum ditemui.

Lebih banyak maklumat mengenai Dato Sri yang kurang bernasib baik telah mula muncul dalam beberapa hari kebelakangan ini, seperti pertemuannya dengan pemimpin triad pada tahun 2019.

Baru-baru ini, terungkap maklumat bahawa Liow telah memeluk Islam tahun lalu.

Nicky Liow Soon Hee masuk islam
Sumber: China Press

Menurut China Press, pengasas Winner Dynasty Group itu pergi ke pejabat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) pada bulan Ogos 2020. Dia menyelesaikan prosedur penukaran agama di sana dan diisytiharkan sebagai Muslim. Setelah memeluk Islam, Liow memuat naik foto-foto pengislamannya di Facebook miliknya, dengan menyebutnya sebagai “Hari Saya, Soon Hee, bergabung dengan Islam dan menjadi Hui.”

Baca: Guru Dipenggal, Cetus Protes Anti-Islamofobia Angkara Remaja Bohong

Sebab penukarannya nampaknya disebabkan tunangnya. Pada masa itu, tunangnya adalah seorang wanita Cina dari kumpulan etnik Hui. Kerana beberapa sebab, Liow menganggap bahawa orang Islam dan orang-orang Hui adalah satu dan sama. Catatan itu bagaimanapun telah dipadamkan.

Nicky Liow Soon Hee masuk islam
Sumber: China Press

Polis Johor sedang mencari Dato Sri Nicky Liow atas kesalahan yang berkaitan dengan jenayah terancang. Pada 25 Mac, polis melaporkan bahawa dia tidak muncul di Pulau Pinang. Setakat ini, dia masih bebas. Berikut adalah video pengislaman Dato Sri Nicky:

Sumber: hype.my

 

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply