Tips Belajar Secara Online

tips belajar secara online

Semasa wabak COVID-19, tips belajar secara online atau secara dalam talian dari rumah adalah penting dan merupakan salah satu inisiatif yang telah diambil oleh kerajaan untuk mengurangkan kadar penyebaran virus.

Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, proses pembelajaran dalam talian bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Sudah tentu ini boleh memberi kesan kepada pencapaian akademik.

Sekiranya anda atau ahli keluarga adalah orang yang mengalami masalah ini, jangan risau! Lihat tips berikut:

1. Sediakan bilik belajar khas yang selesa dan tenang

Keselesaan tentunya merupakan faktor sokongan utama untuk kelancaran pembelajaran dalam talian di rumah. Oleh itu, petua untuk belajar dalam talian semasa pandemik COVID-19 pertama ini adalah menyediakan tempat khas untuk digunakan untuk belajar.

Kami mengesyorkan agar anda memilih bilik di luar bilik tidur agar anda tidak mudah tergoda untuk berehat pada waktu belajar. Kemudian, mulailah mewujudkan tempat yang selesa, bermula dari membeli meja belajar dan kerusi yang selesa untuk ditinggali setiap hari.

2. Hadkan Penggunaan Telefon Bimbit

Mobile boleh dikatakan sebagai gangguan yang besar dalam proses pembelajaran dalam talian semasa wabak. Oleh itu, pastikan telefon bimbit anda diam / diredam atau matikan pemberitahuan. Dengan cara itu, anda tidak akan membuka telefon bimbit anda semasa belajar.

Baca: 5 Tips Ketenangan Dalam Hidup

3. Dengarkan Lagu Kegemaran

Petua untuk belajar dalam talian semasa pandemi ketiga yang boleh anda terapkan adalah belajar menemani muzik muzik kegemaran anda. Petua ini berdasarkan kajian yang menyatakan bahawa saraf otak manusia berfungsi semakin aktif ketika mendengar muzik. Isyarat elektrik yang dihasilkan oleh muzik merangsang hubungan antara otak kiri dan kanan secara serentak. Ini kemudian akan mengaktifkan kawasan otak yang berkaitan dengan keadaan kognitif, ingatan, dan emosi, sehingga menjadikan suasana hati atau suasana hati anda lebih baik dan fungsi kognitif otak, terutama memori, bertambah baik.

4. Susun Jadual

Seterusnya, petua untuk belajar dalam talian semasa pandemik yang boleh dilakukan adalah mengatur jadual terperinci. Jadual belajar adalah salah satu perkara penting untuk memastikan keberkesanan belajar di rumah tanpa mempunyai jadual yang jelas setiap hari. Yang perlu diingat adalah istilah “kualiti berbanding kuantiti” atau dengan penekanan pada kualiti aktiviti berbanding kuantiti.

Tidak ada gunanya jika anda mengemas banyak perkara untuk dipelajari dalam satu hari, tetapi aktiviti pembelajaran tidak berkesan. Oleh itu, pastikan setiap pelajaran yang akan dimasukkan dalam jadual belajar dapat dipelajari sebanyak mungkin, dan jangan tergesa-gesa untuk berpindah ke bahan lain hanya kerana anda ingin menyelesaikan waktu belajar dengan cepat.

5. Pastikan sambungan Internet stabil

Sebelum mula belajar, pastikan sambungan internet di rumah stabil. Anda tidak perlu terlalu cepat, yang penting ialah proses pembelajaran dalam bentuk persidangan video atau sesuatu yang lain dapat berjalan dengan lancar. Sekiranya sambungan internet terhambat, tentunya proses pembelajaran juga akan terganggu.

6. Sediakan Makanan Ringan dan Minuman

Untuk membuat anda tetap fokus semasa belajar, menyiapkan minuman dan makanan ringan yang mencukupi juga dapat digunakan sebagai tip pembelajaran dalam talian semasa wabak. Sebabnya, belajar sambil menikmati makanan ringan kegemaran anda sekali-sekala dapat menjadikan momen pembelajaran lebih bersemangat dan fokus. Namun, tetap perhatikan makanan ringan yang anda pilih sebagai rakan belajar, jangan biarkan mereka benar-benar mengganggu proses kerja, seperti kerepek kentang yang bumbunya dapat mengotorkan kertas.

Itulah beberapa petua untuk belajar dalam talian semasa wabak di rumah. Juga, perkara yang paling penting untuk diingat adalah menjauhkan segala pemikiran negatif yang dapat membuat anda tidak ingin belajar. Luangkan masa untuk menenangkan diri dan minda anda sebelum memulakan proses pembelajaran agar hasilnya akan lebih berkesan.-zurich.co

 

 

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply