Skim Pelaburan Tipu Pengurus Rugi RM500,000

Skim Pelaburan Tipu Pengurus Rugi RM500,000

Skim Pelaburan Tipu Pengurus Rugi RM500,000

Seorang pengurus syarikat berputih mata kerana tidak menerima pulangan pelaburan seperti dijanjikan, malah kerugian lebih RM500,000 akibat terpedaya skim pelaburan dalam talian.

Bahagian Siasatan Jenayah Komersil Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya menerima laporan mengenai kejadian itu daripada mangsa, semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abd Hamid berkata, lelaki berusia 39 tahun itu mendakwa berkenalan dengan seorang wanita tempatan dalam urusan pelaburan saham dalam talian.

Menurutnya, pengadu mendakwa suspek mengajaknya menyertai pelaburan di sebuah syarikat yang menjanjikan pulangan lumayan.

“Pengadu yang tertarik membuat bayaran keseluruhan berjumlah RM598,680 yang dimasukkan ke dalam beberapa akaun bank bermula dari 14 November 2022 sehingga 11 November lalu.

“Bagaimanapun, pengadu tidak mendapat pulangan seperti dijanjikan. Suspek memberi pelbagai alasan termasuk wang dilarikan rakan dan keseluruhan aset disita polis,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohamad Fakhrudin berkata, orang ramai dinasihati supaya tidak terpedaya dengan modus operandi berkenaan yang menjanjikan pulangan lumayan dalam tempoh singkat.

Beliau turut menasihati masyarakat berhati-hati sekiranya menerima sebarang tawaran dan membuat semakan terlebih dahulu di laman sesawang https://www.sc.com.my/investor- alert.-hmetro

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply