Satelit Terhempas Dengan Sengaja Dan Selamat

Satelit Terhempas Dengan Sengaja Dan Selamat

Satelit Terhempas Dengan Sengaja Dan Selamat

Aeolus, sebuah kapal angkasa satelit pemantauan cuaca yang dibina United Kingdom terhempas ke Lautan Atlantik, nahas yang disengajakan dalam misi pertama seumpamanya.

Yahoo!News melaporkan dalam keadaan biasa, Aeolus secara semula jadi akan jatuh semula ke Bumi selepas terbakar di atmosfera planet apabila mencapai ketinggian sekitar 50 batu (kira-kira 80 kilometer).

Kira-kira 7 malam waktu United Kongdom (UK) pada Jumaat, Pejabat Serpihan Angkasa Agensi Angkasa Eropah (ESA) berkata, Aeolus sudah memasuki atmosfera, menjadikannya kali pertama ‘satelit mati’ dipandu untuk dibantu bagi terhempas dengan sengaja di Bumi.

Aeolus, satelit yang selama ini menyediakan data berharga kepada pusat cuaca di seluruh Eropah sejak 2018, berjaya dibantu ke destinasi terakhirnya oleh pengawal misi di ESA.

Simulasi oleh ESA sebelum nahas mencadangkan beberapa serpihan mungkin terselamat daripada terbakar, walaupun risiko ia menyebabkan sebarang kerosakan adalah kecil.

Agensi angkasa lepas itu memutuskan untuk menggunakan sedikit bahan api yang tinggal di kapal itu untuk mengarahkan Aeolus kembali ke Bumi.

Ia juga berhasrat untuk mengumpul data untuk kemasukan semula satelit masa depan sambil menetapkan usaha itu sebagai perintis untuk diikuti oleh negara dan organisasi lain.

ESA berkata, pasukan kawalan misi Aeolus di Jerman kini selesai selepas seminggu menjalankan operasi yang kompleks itu.

“Mereka sudah melakukan semua dirancang dalam apa yang disifatkan adalah kemasukan bantuan yang pertama seumpamanya,” katanya.

Kapal angkasa Aeolus seberat 1,360 kilogram dibina Airbus Defense and Space di Stevenage, Hertfordshire, England, dan mengumpul profil data angin Bumi, dalam skala besar.

Aeolus dijadualkan bertahan selama tiga tahun tetapi ia melebihi jangkaan itu untuk tempoh hampir dua tahun.-hmetro

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply