Pura-Pura Serangan Jantung Taktik Makan Free Bawa Padah

Pura-Pura Serangan Jantung Taktik Makan Free Bawa Padah

Pura-Pura Serangan Jantung Taktik Makan Free Bawa Padah

Seorang lelaki Lithuania ditahan di Sepanyol selepas didakwa memalsukan serangan jantung kononnya berlaku terhadapnya ketika berada sekurang-kurangnya di 20 restoran di seluruh negara, semata-mata untuk mengelak daripada membayar bil.

Oddity Central melaporkan lelaki berusia 50 tahun yang tidak disebutkan namanya itu dilaporkan menipu kedai makan, kebanyakannya di wilayah Costa Blanca, Sepanyol, dengan memalsukan serangan jantung secara ‘lakonan’.

Selepas memesan makanan dan minuman, dia akan membuat persembahan ‘lakonan’ yang keterlaluan, memegang dadanya dan berpura-pura pengsan di atas lantai.

Penipuan itu berfungsi seperti azimat untuknya makan percuma sehinggalah seorang pemilik pertubuhan yang melihat perbuatan lelaki itu kemudian memulakan pencarian kejadian di restoran tempatan lain dan dia memberi amaran kepada pihak restoran supaya tidak terpengaruh lagi dengan rutin lakonan serangan jantung lelaki berkenaan.

Bulan lalu, lelaki Lithuania itu berada di El Buen Comer, sebuah restoran di Alicante, menikmati beberapa makanan laut dan wiski apabila kakitangan membawakannya bil sebanyak 34.85 euro (kira-kira RM174).

Penipu itu berkata dia akan mendapatkan wang dari bilik hotelnya, tetapi kakitangan tidak membenarkannya pergi. Pada ketika inilah dia mula memalsukan serangan jantung.

“Ia seperti opera, dia berpura-pura pengsan dan merebahkan dirinya di atas lantai,” kata pengurus El Buen Comer.

Kakitangan restoran tidak menyukai ‘persembahan teater’ itu, dan mereka bukannya menghubungi ambulans sebaliknya memanggil polis.

Apabila pegawai polis tiba di tempat kejadian, lelaki yang kelihatan sakit itu meminta bantuan perubatan, tetapi apa yang tidak disedarinya ialah anggota polis sudah mengenalinya daripada kejadian sama di restoran lain di Alicante.

Menurut media Sepanyol, lelaki itu sudah agak terkenal dalam kalangan pemilik restoran di Costa Blanca di mana dia pertama kali dikesan ‘sakit jantung’ di Alicante pada November 2022 dan sejak itu menjadi terkenal dengan rutin lakonan serangan jantung.

Sebilangan pemilik restoran merancang untuk bekerjasama dan memfailkan aduan bersama yang boleh menyebabkan lelaki itu dipenjarakan sehingga dua tahun.-hmetro

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply