PH Johor Gesa Kerajaan Umum Bantuan Kewangan ‘Lockdown’

PH Johor Gesa Kerajaan Umum Bantuan Kewangan 'Lockdown'

Pakatan Harapan (PH) Johor mendesak agar kerajaan mengumumkan segera pakej rangsangan ekonomi seperti bantuan kewangan dan moratorium untuk rakyat bagi membantu golongan yang menerima kesan besar berikutan pelaksanaan ‘lockdown’.

PH Johor dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan Pengerusinya, Aminolhuda Hassan dan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Johor, Syed Ibrahim Syed Noh serta Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Johor, Liew Chin Tong turut melahirkan kebimbangan jika ‘lockdown’ tidak diuruskan dengan baik dan teliti.

Baca: Tiga Ibu Tunggal Terima Bantuan Gereja Akan Disiasat – Menteri Agama

“PH Johor bimbang kesan dari pelaksanaan ‘total lockdown’ ini akan menambah derita rakyat, ekonomi menjadi parah, pendidikan anak-anak terus dimangsakan dan kehidupan sosial rakyat tidak kembali pulih seperti sediakala.

“Jadi, kita harapkan pengumuman bantuan kewangan ini mestilah disusuli dengan jaminan komitmen oleh Kerajaan Persekutuan,” menurut kenyataan itu.

PH Johor turut bimbang dengan peningkatan jumlah kes Covid-19 yang kian menghampiri lima angka dan mengharapkan peningkatan kadar saringan Covid-19.

Ia seterusnya dapat memastikan angka jangkitan sebenar dapat memandu langkah pencegahan yang lebih berkesan.

“Usaha ‘contact tracing’ juga perlu dipergiatkan bagi memastikan gerak kerja menghentikan rantaian jangkitan penularan wabak Covid-19 dapat benar-benar dikenalpasti, seterusnya dihentikan.

“Dari langkah saringan dan ‘contact tracing’ secara besar-besaran ini, pengarahan kuarantin yang lebih bersasar boleh diperketatkan.

“Kita juga mengharapkan kerajaan menyegerakan dan mendahulukan usaha vaksinasi di kalangan rakyat berpandukan maklumat dan data khususnya kepada kelompok sasar dan lokaliti berisiko tinggi,” katanya.-SH

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply