Pesawat Sriwijaya Air Menuju Pontianak Dikhuatiri Terhempas

Sebuah pesawat komersial Sriwijaya Air menuju Pontianak dilaporkan hilang kontak dan dikhuatiri terhempas selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke Pontianak, hari ini.

Menurut jurucakap Kementerian Perhubungan (Pengangkutan) Indonesia, pesawat komersial itu berlepas jam 2.36 petang waktu Indonesia Barat dan dijadualkan tiba di Pontianak, jam 3.15 petang waktu Indonesia Timur (4.15 waktu Indonesia Barat).

Tidak jelas berapa ramai penumpang dan anak kapal yang menaiki Boeing 737-500, yang memiliki kapasiti sekitar 130 orang, ketika meninggalkan lapangan terbang antarabangsa Soekarno-Hatta Jakarta petang tadi.

(Pesawat Sriwijaya Air Menuju Pontianak Dikhuatiri Terhempas)

Data dari FlightRadar24 menunjukkan pesawat mencapai ketinggian hampir 11,000 kaki (3,350 meter) sebelum jatuh ke 250 kaki.

“Penerbangan Sriwijaya Air # SJ182 kehilangan ketinggian lebih dari 10.000 kaki dalam masa kurang dari seminit, kira-kira 4 minit selepas berlepas dari Jakarta,” kata agensi pengesan itu di akaun Twitter rasminya.

Penyiar, Kompas TV memetik nelayan tempatan menyatakan mereka telah menemui serpihan berhampiran pulau-pulau di luar pantai Jakarta, tetapi tidak dapat segera disahkan sebagai milik jet yang hilang.

Saudara mara penumpang pesawat SJY182 Sriwijaya Air yang dilaporkan terputus hubungan dengan menara kawalan menunggu berita mengenai perkembangan terkini mengenai pesawat itu di lapangan terbang Supadio airport, Pontianak. kredit foto – BH

Kementerian pengangkutan Indonesia menyatakan, pihaknya sedang menyiasat kejadian itu.

“Sebuah pesawat (Udara) Sriwijaya dari Jakarta ke Pontianak (di pulau Borneo) dengan tanda panggilan SJY182 telah kehilangan kontak,” kata jurucakap kementerian, Adita Irawati.

“Ia terakhir kali menghubungi pada 2:40 pm (0740 GMT).”

Syarikat penerbangan tambang rendah itu, yang mempunyai sekitar 19 jet Boeing yang terbang ke destinasi di Indonesia dan Asia Tenggara, menyatakan hanya pihaknya yang menyiasat kehilangan hubungan.

Badan mencari dan menyelamat Indonesia dan Suruhanjaya Keselamatan Pengangkutan Nasional juga sedang melakukan penyelidikan, kata Irawati.

Pada Oktober 2018, 189 orang maut ketika pesawat Lion Air Boeing 737 MAX terhempas di Laut Jawa, kira-kira 12 minit selepas berlepas dari Jakarta dengan penerbangan rutin mengambil masa sejam.

Kemalangan itu – dan penerbangan maut seterusnya di Ethiopia – menyaksikan Boeing didenda AS$2.5 bilion (RM10.08 bilion) atas dakwaan ia menipu pengawal selia yang mengawasi model 737 MAX, yang dilarang terbang di seluruh dunia berikutan dua kemalangan maut itu.-BH

Baca info: Pesawat Mendarat Cemas Atas Lebuhraya Utara-Selatan

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply