PBB Beri Bantuan 890 Tablet Kepada Kanak-Kanak Palestin

PBB Beri Bantuan 890 Tablet Kepada Kanak-Kanak Palestin

PBB Beri Bantuan 890 Tablet Kepada Kanak-Kanak Palestin

Gaza: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Rabu berkata ia membantu menghubungkan kanak-kanak Palestin di Semenanjung Gaza yang disekat ke dunia luar dengan mengedarkan tablet kepada ratusan murid.

Kanak-kanak membentuk hampir separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza. Sebahagian besar daripada mereka tidak pernah meninggalkan wilayah pesisir pantai, yang diperintah oleh gerakan Islam Hamas.

Kira-kira 890 tablet diedarkan minggu ini di sekolah yang dikendalikan oleh UNRWA, agensi PBB untuk pelarian Palestin.

Baca: Malaysia Sedia Hantar Anggota ATM Ke Palestin Sekiranya Dijemput PBB

“Kami sedar bahawa untuk membesar, kanak-kanak perlu membabitkan diri dengan dunia yang semakin digital,” Thomas White, pengarah Gaza agensi itu, kepada AFP.

Sekatan 15 tahun ke atas wilayah yang diketuai oleh Israel telah melumpuhkan ekonomi Gaza, menyebabkan 74 peratus graduan muda menganggur, menurut Biro Perangkaan Pusat Palestin.

Projek yang dibiayai oleh Kesatuan Eropah untuk meningkatkan kemahiran komputer kanak-kanak dilihat oleh UNRWA sebagai satu cara untuk meningkatkan peluang mereka mendapat pekerjaan dalam sektor teknologi yang semakin berkembang, sama ada di dalam atau secara jarak jauh.

Ini boleh “memberi peluang kepada anak muda Gaza untuk menjana pendapatan dan maju,” kata White, berdiri di halaman sekolah di Bandar Gaza.

Projek itu boleh membantu anak muda Gaza memasuki bidang pengekodan, menyediakan sokongan IT untuk syarikat atau sokongan pelanggan dalam talian, tambahnya.

Tetapi rakyat Gaza masih perlu berdepan dengan gangguan elektrik yang kerap dan akses internet terhad kepada 2G.

Salma Shamiah yang berusia 13 tahun adalah antara mereka yang menerima tablet baharu, selepas cemerlang di sekolah.

“Saya berharap dapat mempelajari pengaturcaraan pada masa hadapan dan mempunyai syarikat pengaturcaraan di Gaza,” katanya di dalam bilik darjah yang dipenuhi komputer.

“Saya rasa Gaza ketinggalan dalam pengaturcaraan. Saya jangka pada masa hadapan pengaturcaraan akan menjadi dominan di dunia dan kami akan melakukan perkara yang berguna.”-hmetro

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply