Lubuk Emas Sumber Nafkah Puluhan Ribu Penduduk

Lubuk Emas Sumber Nafkah Puluhan Ribu Penduduk

Sungai yang dipercayai menjadi lubuk emas dapat dilihat berkilauan di bawah silauan matahari di Amazon menerusi sebuah imej ditangkap dari Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Lapor Daily Mail, gambar tersebut diambil oleh seorang angkasawan dari makmal di orbit itu, ketika mengikuti Ekspedisi 64, Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA).

Baca: Mengapa Harga Emas Turun Mendadak?

Gambar itu memaparkan pemandangan menakjubkan lubuk berkenaan di tenggara Peru, di sebelah Sungai Inambari.

Biasanya, lubuk emas itu tersembunyi daripada pandangan para angkasawan di ISS sama ada kerana dilitupi awan atau tidak berada pada kedudukan yang betul dengan ISS untuk melihat sinaran matahari.

Imej itu diambil pada 24 Disember tahun lalu dengan menggunakan kamera digital Nikon D5 dan lensa setebal 400 milimeter.

Jelas laporan itu, lubuk emas yang muncul dalam imej itu akibat daripada pantulan cahaya matahari pada ratusan lubang air berlumpur yang mengandungi emas di dasar sungai Amazon.

Peru merupakan negara pengeluar emas keenam terbesar di dunia.

Malah, bahagian tenggara Madre de Dios menempatkan salah sebuah industri perlombongan emas terbesar di dunia.

Dilaporkan, puluhan ribu penduduk mencari nafkah daripada aktiviti perlombongan yang tidak berdaftar di wilayah tersebut.

Sumber: Utusan Malaysia

Maklumat Sungai Amazon Daripada Wikipedia

Sungai Amazon (Bahasa Portugis: Rio Amazonas; Bahasa Sepanyol: Río Amazonas) di Amerika Selatan ialah sungai yang terbesar di dunia berdasarkan isipadu, dengan jumlah air yang mengalir lebih besar dari keseluruhan jumlah lapan sungai terbesar seterusnya jika digabungkan. Amazon, yang mempunyai lembangan saliran terbesar di dunia, merangkumi lebih kurang satu per lima jumlah aliran sungai dunia. Semasa musim hujan Amazon adalah 120 batu (190 km) – 130 batu (210 km) luas. Disebabkan oleh dimensinya yang luas, ia adalah kadangkala dipanggil The River Sea. Tiada jambatan yang merentasi sungai ini. Ini merupakan sebahagian sahaja disebabkan oleh dimensinya yang sangat luas; untuk kebanyakan panjangnya, sebenarnya, Amazon bukan begitu luas begitu satu jambatan moden tidak boleh jangka ia. Bagaimanapun, untuk paling panjangnya, sungai itu mengalir melalui hutan hujan tropika, di mana terdapat kurang jalan dan malah kurang bandar-bandar, oleh itu tidak perlu untuk lintasan.

Manakala sesetengah mengatakan bahawa Amazon adalah sungai terbesar di dunia, arus konsensus dalam geografi masyarakat memegang bahawa Amazon adalah sungai kedua terpanjang, hanya pendek sedikit daripada Sungai Nil. Bagaimanapun, beberapa ahli sains, terutama dari Brazil dan Peru, mempertikaikan ini (lihat bahagian di bawah).

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply