Kapal Angkasa India Tanpa Pemandu, Paling Lama Dan Jimat

Kapal Angkasa India Tanpa Pemandu, Paling Lama Dan Jimat

Kapal Angkasa India Tanpa Pemandu, Paling Lama Dan Jimat

India mencipta sejarah menjadi negara pertama mendaratkan kapal angkasa berhampiran kutub selatan bulan, semalam.

Chandrayaan-3 tanpa pemandu mendarat pada 6.04 petang waktu tempatan di India.

Pendaratannya beberapa hari selepas siasatan Rusia terhempas di kawasan sama dan empat tahun sejak percubaan India sebelumnya, gagal pada saat akhir.

Baca: India Negara Pertama Sampai Di Kutub Selatan Bulan

Perdana Menteri Narendra Modi kelihatan tersenyum bangga sambil mengibarkan bendera India pada siaran langsung bagi mengumumkan kejayaan misi itu.

“Pada kesempatan yang menggembirakan ini saya ingin menyampaikan ucapan tahniah kepada rakyat dunia.

“Kejayaan misi ini bukan hanya milik India saja tetapi kejayaan ini adalah milik semua manusia,” katanya dari luar sidang kemuncak diplomatik BRICS di Afrika Selatan.

Kejayaan itu membuatkan juruteknik kawalan misi, bersorak dan memeluk rakan sekerja mereka di pusat kawalan.

Kakitangan kontrak untuk Pertubuhan Penyelidikan Angkasa India (Isro), Anil Kumar berkata, kejayaan itu memberikan kebahagiaan kepada mereka.

“Saya berdoa selama 48 jam terakhir supaya kapal itu mendarat dengan selamat,” katanya.

Chandrayaan-3 mengambil masa lebih lama untuk sampai ke bulan berbanding misi Apollo pada 1960-an dan 1970-an yang tiba dalam masa beberapa hari.

Misi Chandrayaan-3 menarik perhatian umum sejak dilancarkan hampir enam minggu lalu.

Ahli politik mengadakan upacara keagamaan untuk mendoakan kejayaan misi itu dan pelajar sekolah mengikuti detik bersejarah di dalam kelas.

India menggunakan roket yang kurang berkuasa berbanding apa yang dimiliki Amerika Syarikat. Ini bermakna kapal angkasa itu perlu mengorbit bumi beberapa kali untuk mendapatkan kelajuan sebelum memulakan perjalanan selama kira-kira sebulan untuk ke bulan.

Misi terbaharu itu menelan kos AS$74.6 juta (kira-kira RM346 juta), jauh lebih rendah berbanding kos negara lain sekali gus membuktikan penjimatan kejuruteraan angkasa lepas India.

Pakar berkata, India boleh mengekalkan kos rendah dengan menggunakan dan menyesuaikan teknologi sedia ada hasil daripada kepakaran ramai jurutera mereka yang berkemahiran tinggi.

Pada 2014, India menjadi negara Asia pertama yang meletakkan kapal ke orbit bagi mengelilingi Marikh dan dijadualkan melancarkan misi kru tiga hari ke orbit bumi menjelang tahun depan.-hmetro

About admin 1190 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply