Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Semasa cuba menentukan jenis basikal terbaik, fikirkan soalan berikut:

  •     Dengan siapa anda menunggang basikal?
  •     Apa yang jenis basikal mereka?
  •     Apa yang anda ada pada masa lalu yang anda sukai?
  •     Apa yang anda ada pada masa lalu yang tidak anda sukai?
  •     Di mana anda ingin menunggang basikal baru anda?

Sekiranya anda membeli basikal untuk ditunggang bersama sekumpulan rakan, beli sesuatu yang serupa dengan yang mereka naiki. Walaubagaimanapun, trend terkini basikal jalan raya dan basikal gunung menjadi kumpulan yang ada di jalan raya dan kawasan berbukit. Keduanya tiada masalah dan masih sesuai asalkan trek laluan adalah jalan tar / asphalt.

Pengalaman memiliki basikal masa kecil berguna untuk anda berbasikal semasa alam dewasa. Sekiranya anda tidak lagi menyukai basikal jalan raya yang anda beli beberapa tahun yang lalu atau berpindah minat, mungkin basikal gunung akan lebih baik.

Pengetahuan tentang jenis basikal adalah penting sebelum anda membuat keputusan untuk memilikinya. Ketahui jenis-jenis basikal berikut:

Basikal Jalan Raya 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal jalan raya dirancang untuk ditunggang dengan pantas di kaki lima lancar. Mereka mempunyai tayar yang licin dan kurus dan hendal “drop”, dan dapat digunakan untuk perlumbaan di jalan raya. Biasanya lebih ringan daripada basikal jenis lain. Boleh ditunggang di jalan berturap, tetapi tidak mampu membawa muatan berat, jadi tidak begitu sesuai untuk perjalanan atau lawatan.

Basikal Cyclocross 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Cyclocross adalah jenis basikal jalan raya yang direka khas untuk ditunggang di permukaan campuran (gabungan turapan, jalan berturap, kerikil, rumput). Mempunyai hendal drop seperti basikal jalan biasa, tetapi tayarnya lebih kecil untuk daya tarikan di luar jalan, dan mempunyai gaya brek yang berbeza yang membantu mencegah penumpukan lumpur di bingkai. Basikal Cyclocross kadang-kadang dipanggil ‘basikal silang atau basikal cx untuk jangka pendek.

Basikal Pelancongan / Lawatan 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal pelancongan adalah jenis basikal jalan raya yang lain. Mereka direka untuk ditunggang di jalan turap, tetapi lebih tahan lama untuk digunakan semasa menunggang jarak jauh. Mempunyai semua bolt pemasangan yang diperlukan untuk rak kargo dan fender, dan walaupun masih mempunyai hendal drop, mereka biasanya mempunyai reka bentuk bingkai yang lebih santai sehingga pengendara lebih tegak, untuk lebih selesa ketika menunggang jarak jauh selama beberapa hari di masa. Mereka mempunyai jajaran gear yang lebih rendah dibandingkan dengan basikal jalan biasa, untuk memungkinkan membawa beban berat ke bukit curam. Ia juga basikal ulang-alik yang baik, kerana ketahanan dan kemampuan  untuk membawa muatan berat.

Basikal Jalan Pengembaraan

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Jalan Pengembaraan adalah salah satu kategori basikal terbaru. Mereka kadang-kadang dipanggil basikal jalan raya atau basikal kerikil, dan merupakan subkategori basikal jalan raya yang paling serba boleh. Sama seperti basikal cyclocross, mereka mempunyai hendal drop dan kemampuan untuk menggunakan tayar yang lebih lebar. Geometri bingkai lebih panjang dan tegak berbanding basikal cyclocross, bagaimanapun, menjadikan basikal ini lebih sesuai untuk hari yang panjang di pelana, tour ringan, dan perjalanan.

Basikal Percubaan Triathlon / Masa 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Percubaan Triathlon / Masa  adalah basikal jalan raya dengan reka bentuk khas yang memaksimumkan sifat aerodinamiknya. Hendal juga reka bentuk aerodinamik khas yang membolehkan anda melengkung ke hadapan semasa menunggang, untuk mengurangkan ketahanan angin terhadap badan anda. Perlumbaan triathlon / masa biasanya bermula secara berperingkat, di mana setiap pelumba bermula sendiri; basikal ini biasanya tidak dibenarkan untuk digunakan dalam perlumbaan bermula secara besar-besaran.

Basikal Kecergasan 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Kecergasan mempunyai sebahagian besar kelebihan basikal jalan biasa – bingkai ringan dan tayar yang agak sempit untuk kecekapan di jalan berturap – dengan hendal rata atau tegak. Basikal ini direka untuk orang yang menginginkan basikal berprestasi tinggi, tetapi tidak menyukai kedudukan menunggang hendal basikal jalan biasa. Basikal ini kadang-kadang dipanggil basikal jalan rata atau basikal hibrid prestasi. Sebilangan besar menggunakan tayar yang agak lebih lebar, agar sesuai digunakan pada jalan yang tidak berturap. Ia biasanya mempunyai kemampuan memasang rak kargo dan fender, yang menjadikannya basikal ulang-alik yang baik.

Basikal Trek / Gear Tetap 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Trek / Gear Tetap  dirancang untuk ditunggang di velodrome, yang merupakan trek bujur berlubang khusus untuk lumba basikal. Sebilangan pengguna lebih suka basikal lintasan, bagaimanapun, kerana reka bentuknya yang mudah, yang menjadikannya senang dijaga. Memiliki roda gigi tunggal (single gear/sprocket) yang tidak memberikan kemampuan untuk meluncur, jadi jika basikal bergerak, kaki anda mesti mengayuh. Untuk kesederhanaan yang lebih, beberapa penunggang lebih suka tidak mempunyai brek, kerana mekanisme gear tetap dapat berfungsi sebagai brek. Sebilangan besar basikal trek mempunyai hendal drop, tetapi sebilangan penunggang menggunakan hendal rata atau tegak.

Basikal Gunung 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Gunung adalah reka bentuk untuk menunggang laluan jalan yang kasar. Memiliki hendal rata atau tegak, dan jarak gear yang sangat rendah untuk mengayuh jalan curam atau tinggi. Sebilangan besar basikal gunung mempunyai beberapa jenis penyerap hentakan atau suspensi. Basikal gunung dengan suspensi depan hanya dipanggil hardtails; basikal gunung dengan suspensi depan dan belakang disebut basikal suspensi penuh atau duallies. Basikal gunung tanpa suspensi disebut rigid. Basikal gunung boleh dilengkapi untuk digunakan sebagai basikal tour atau komuter, walaupun tidak ringan atau efisien seperti basikal tour atau ulang-alik tradisional. Basikal gemuk (fat bike), dengan tayarnya yang sangat lebar, termasuk dalam kategori basikal gunung.

Basikal Hibrid 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal hibrid pada asalnya direka untuk memberikan kelebihan kedua-dua basikal jalan raya dan basikal gunung. Tempat duduk mereka yang besar dan empuk dan hendal tegak memberikan kedudukan menunggang yang selesa, dan yang terbaik untuk menunggang santai di sekitar kawasan jalan atau basikal, perjalanan jarak jauh, dan tugas di sekitar bandar. Boleh ditunggang di jalan berturap, tetapi tidak seberat atau cekap seperti basikal jalan raya. Ia sesuai untuk laluan basikal berturap atau tidak berturap, tetapi tidak sesuai untuk laluan basikal gunung luar jalan yang kasar. Tayar biasanya selebar sederhana dengan tapak semi-halus, untuk memberikan perjalanan yang cukup lancar di jalan berturap, tetapi cengkaman dan kusyen yang cukup di jalan yang tidak beraspal. Sebilangan besar basikal hibrid mempunyai suspensi depan untuk melancarkan bumps kecil, tetapi ada yang sepenuhnya rigid. Basikal hibrid dulu juga disebut sebagai basikal silang, tetapi istilah itu tidak digunakan lagi untuk mengelakkan kekeliruan dengan basikal cyclocross.

Basikal Dwi-Sukan

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Dwi-Sukan adalah subkategori basikal hibrid yang berorientasi kepada penunggang yang mahukan fleksibiliti berbilang permukaan basikal hibrid, tetapi mahukan gaya dan kedudukan menunggang yang lebih agresif. Mereka mempunyai hendal yang rata atau tegak, walaupun tidak setegak basikal hibrid biasa; mereka biasanya mempunyai tempat duduk yang lebih berorientasikan prestasi, lebih kecil daripada tempat duduk selesa yang besar. Sebilangan besar mempunyai suspensi depan. Basikal sport dual menghasilkan basikal ulang-alik yang baik, dan juga bagus untuk tour di jalan yang tidak berturap.

Basikal Cruiser 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Cruiser serupa dengan basikal hibrid, kerana ia direka untuk menunggang santai, dan mempunyai kedudukan menunggang yang sangat selesa, tegak, dan tempat duduk yang besar dan selesa. Cruiser biasanya mempunyai tayar “belon” lebar, dan hendal yang lebih tegak, dan dalam beberapa kes, lebih ke belakang berbanding dengan basikal hibrid. Sebilangan besar basikal cruiser adalah satu-kelajuan atau 3-kelajuan, dan mempunyai brek coaster kuno (di mana anda mengayuh ke belakang untuk berhenti). Mereka boleh digunakan untuk perjalanan jarak jauh dan tugas, selagi laluan anda cukup rata. Beberapa pengeluar basikal cruiser menyediakan pelbagai model warna-warni yang tersedia, sesuai dengan selera fesyen mana-mana penggemar basikal.

Basikal Flat-Foot Comfort

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Flat-Foot Comfort adalah sub-kategori basikal cruiser. Mereka mempunyai reka bentuk bingkai memanjang yang mendorong pedal beberapa inci ke depan tempat duduk. Ini membolehkan anda menunggang dengan tempat duduk yang cukup rendah sehingga anda boleh meletakkan kaki anda rata di tanah semasa anda dihentikan, tetapi anda masih dapat memanjangkan kaki sepenuhnya semasa mengayuh. Semua basikal Syarikat Electra Bicycle Company mempunyai teknologi flat-foot; beberapa pengeluar lain telah membuat reka bentuk kaki rata mereka sendiri.

Baca: Tips Mudah Lebatkan Rambut Yang Semakin Jarang Dan Nipis

Basikal Bandar 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Istilah “basikal bandar” tidak benar-benar merujuk kepada kategori basikal tertentu; ia lebih merupakan istilah deskriptif umum. Mereka juga boleh disebut basikal “ulang-alik” atau “bandar”, walaupun banyak basikal yang disenaraikan ini dapat digunakan dengan baik untuk menunggang dan berulang-alik di bandar. Namun, ada jenis basikal tertentu yang ada di fikiran sesetengah orang ketika mereka menggunakan istilah “basikal bandar.” Basikal ini mempunyai ciri-ciri basikal hibrid dan basikal cruiser – biasanya kedudukan menunggang cruiser tegak, tetapi ukuran roda basikal hibrid.

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal bandar mungkin juga mempunyai beberapa atau semua ciri ini yang menjadikannya lebih senang ditunggang dengan pakaian biasa, berbanding pakaian khusus berbasikal: Fenders, Chain Guard, Skirt guard on rear wheel. Basikal bandar mungkin juga mempunyai hab belakang yang diarahkan untuk kemudahan penggunaan dan penyelenggaraan, dan penjana dan lampu terpasang untuk keselamatan ketika menunggang semasa gelap. Basikal ini juga kadang-kadang disebut “Dutch bikes,” kerana menyerupai basikal sehari-hari yang digunakan di Amsterdam dan bandar-bandar Eropah yang mesra basikal.

Basikal BMX 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal BMX sangat digemari oleh kanak-kanak kerana saiznya yang kecil, tetapi digunakan juga oleh orang dewasa dan kanak-kanak untuk pelbagai gaya trik basikal dan aksi menunggang.

Basikal Lipat 

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Lipat sangat sesuai untuk mereka yang perlu melakukan perjalanan dengan basikal mereka, mahu basikal terus menaiki kapal atau kapal terbang mereka, atau yang tinggal di pangsapuri kecil dan tidak mempunyai banyak ruang simpanan. Mereka juga bagus untuk penumpang yang perlu membawa basikal mereka dalam bas atau kereta api untuk sebahagian perjalanan mereka, atau yang tidak mempunyai tempat yang selamat untuk meletakkan basikal mereka di tempat kerja. Sebilangan besar basikal lipat mempunyai roda yang lebih kecil, yang menjadikan sedikit kurang efisien dan sukar dikendalikan daripada basikal standard, tetapi kebanyakan peminat basikal lipat merasakan manfaatnya lebih besar daripada kekurangannya.

Basikal Recumbent

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Recumbent mempunyai reka bentuk panjang dan rendah serta tempat duduk bersaiz penuh dengan sandaran. Recumbents boleh didapati dalam reka bentuk roda dua dan tiga roda. Ramai penunggang yang merasakan bahawa Recumbent adalah pilihan paling selesa untuk berbasikal. Namun, mereka lebih sukar untuk mengayuh di bukit, dan mereka boleh menjadi cabaran untuk membawa dari satu tempat ke tempat lain dengan kenderaan bermotor.

Basikal Tandem

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Tandem adalah “basikal yang dibina untuk dua orang.” Datang dalam semua gaya, dari tandem cruiser dan tandem hibrid untuk laluan basikal atau boardwalk, tandem basikal gunung off-road, dan tandem perlumbaan jalan raya berprestasi tinggi.

Basikal Tiga Roda Dewasa

Jenis Basikal Perlu Anda Tahu Untuk Tips Beli Basikal

Basikal Tiga Roda Dewasa sesuai untuk orang tua yang masih ingin bersiar-siar di bawah tenaga orang dewasa / tua, atau mereka yang mempunyai masalah keseimbangan atau keperluan khas lain. Mereka juga terkenal dalam aplikasi industri / gudang yang sesuai dengan persekitaran.

Sumber: centurycycles

About admin 980 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply