Jadual Menghadap Agong Lim Guan Eng dan Mat Sabu ditangguh

PETALING JAYA: Istana Negara telah menangguhkan pertemuan antara Yang di-Pertuan Agong dan Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu ke hari yang lain, kata kedua-dua pemimpin parti itu.

Dalam satu kenyataan bersama, Setiausaha Agung DAP dan Presiden Parti Amanah Negara mengatakan bahawa mereka sepatutnya mengadakan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini (14 Okt) dan 22 Oktober masing-masing.

“Namun, kami dihubungi oleh setiausaha peribadi Agong yang memberitahu kami bahawa pertemuan telah ditangguhkan.

“Kami menghargai nasihat dan mendoakan kesihatan dan kesejahteraan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong serta seluruh keluarga diraja,” kata para pemimpin.

Pada hari Selasa (13 Okt), sebuah sumber mengatakan Lim telah dipanggil ke Istana untuk hadir bersama Raja tetapi tidak memberikan perincian lebih lanjut mengenai pertemuan itu.

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga bertemu dengan Agong selama sejam pada hari Selasa di mana dia mengemukakan tuntutannya bahawa mempunyai lebih daripada 120 anggota Parlimen dalam usahanya mengambilalih pemerintahan negara.

Bagaimanapun, Istana memaklumkan, Anwar memberikan nombor yang didakwanya tetapi tidak memberikan nama anggota Parlimen untuk mengesahkan tuntutannya.

Agong juga telah menasihati Anwar untuk mengikuti dan menghormati proses undang-undang seperti yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sumber: TheStar
Berkaitan: Anwar: Harap Semua Bertenang

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply