Anwar: Harap Semua Bertenang

KUALA LUMPUR: Senarai kontroversi Ahli Parlimen dan dokumen sokongan yang dikatakan menunjukkan bukti kesetiaan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim tetap tidak didedahkan, walaupun setelah Ketua Pembangkang menemui Yang di-Pertuan Agong.

Dalam pertemuan itu semalam, Anwar mengatakan dia menunjukkan senarai dokumen yang menunjukkan bahawa dia mempunyai “majoriti lebih dari 120 anggota Parlimen” di Parlimen.

“Merujuk dalam sidang media saya sebelumnya, Anwar berkata, saya telah memenuhi tugas saya untuk menyampaikan kepada Baginda dokumen-dokumen berkenaan dengan majoriti wakil rakyat yang menyokong saya.

“Oleh itu, saya mendesak semua pihak untuk memberikan kesempatan dan ruang kepada Baginda Yang di-Pertuan Agong untuk memenuhi tanggungjawabnya sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan, untuk memeriksa dokumen-dokumen itu dengan kebijaksanaan Tuanku dan memanggil pemimpin parti politik untuk mengesahkan dokumen-dokumen tersebut,” katanya pada hotel di sini semalam.

Anwar mengatakan bahawa Baginda sekarang akan memeriksa dokumen-dokumen itu dalam beberapa hari ke depan, dan kemudian akan memanggil pemimpin parti untuk mendapatkan input mereka.

Presiden PKR juga meminta rakyat dan semua politisi untuk tetap sabar.

“Kami menyerahkan kepada kebijaksanaan Baginda untuk membuat keputusan yang akan menjadi kepentingan terbaik negara kita. Saya juga berterima kasih kepada orang ramai atas kesabaran dan doa mereka.

“Sekarang bukan masa untuk perayaan. Tidak ada pemenang atau kalah hari ini. Kemenangan sebenarnya adalah apabila kita berjaya menjadikan Malaysia sebuah negara yang progresif, makmur, adil dan harmoni untuk semua warganya, ”kata ahli Parlimen Port Dickson itu.

Ketika ditanya mengenai bukti yang diserahkannya kepada Raja, Anwar mengatakan bahawa dokumen tersebut terdiri dari pernyataan berkanun dan dokumen yang disahkan dari para pemimpin parti politik.

Ketika ditanya apakah ada indikasi adanya pemilihan cepat yang menjelang ketika dia bertemu Baginda, Anwar menjawab bahawa “masalah itu tidak dibangkitkan”.

Dia juga memberikan jaminan bahawa tidak akan ada vendor peribadi terhadap individu mana pun jika dia memimpin kerajaan baru, dan menafikan membuat perjanjian dengan mana-mana pihak atau individu yang kini menghadapi tuduhan jenayah untuk membantu mengumpulkan nombor untuk membentuk pemerintahan baru.

“Yang pertama, ini adalah pemerintah yang inklusif. Tidak ada dendam peribadi politik terhadap sesiapa pun.

“Saya telah menjelaskan dengan jelas bahwa kami berkomitmen untuk reformasi institusi, kebebasan kehakiman dan aturan hukum. Tidak ada persoalan mengenai memutuskan perjanjian dengan individu seperti yang didakwa oleh pihak tertentu. Ini sama sekali tidak relevan dan tidak bertanggungjawab, ”katanya.

Ketika ditanya apakah dia menerima bentuk komunikasi dari Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mempermudah peralihan, Anwar berkata: “Saya telah mengirimnya sebuah tawaran perdamaian untuk mengatakan bahawa kita dapat berdiskusi dan kita dapat menampung apa sahaja yang dianggap perlu, tetapi sehingga hari ini (semalam), tidak ada tindak balas. ”

Ketika ditanya apakah Baginda telah menunjukkan apa yang ingin dilakukannya selanjutnya, Anwar mengatakan bahawa sudah cukup diketahui bahawa Baginda akan berunding dengan pemimpin parti lain dan bahawa dia harus diberi masa.

“Kami tidak mendesaknya untuk membuat keputusan cepat. Itulah yang dimaksudkan dengan kuasa budi bicara, ”tambah Anwar.

Ditanya sama ada senarai 120 termasuk bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atau mana-mana penyokongnya, Anwar mengatakan senarai itu akan dikeluarkan tidak lama lagi.

“Seperti yang saya katakan, ini adalah pemerintah yang inklusif. Saya tidak dapat menolak siapa pun untuk ikut serta, dengan syarat mereka menerima dasar-dasar ini, yang jelas dari segi pemerintahan yang baik dan reformasi institusi, “katanya.

Pada 25 September, pakar perlembagaan Emeritus Prof Datuk Dr Shad Saleem Faruqi mengatakan mana-mana pihak boleh mendakwa mereka mempunyai sokongan majoriti untuk membentuk pemerintah, tetapi hak prerogatif untuk memutuskan hanya terletak pada Yang di-Pertuan Agong.

Shad berkata Perdana Menteri mesti dilantik secara rasmi oleh Agong.

Sumber: TheStar
Baca juga: Anwar Kemuka Jumlah Sokongan Tanpa Senarai Nama

About admin 1105 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply