Anjing Tertua Di Dunia Dilapor Mati

Anjing Tertua Di Dunia Dilapor Mati

Anjing Tertua Di Dunia Dilapor Mati

Anjing tertua di dunia, Bobi dilapor mati pada usia 31 tahun dan 165 hari, kata Guinness World Records (GWR) pada Isnin.

Kematian Bobi disahkan Dr Karen Becker pada Jumaat, yang memuat naik hantaran di Facebook dengan berkata, “walaupun hidup lebih lama dalam sejarah anjing, 11,478 hari Bobi di bumi tidak pernah cukup terutama buat mereka yang menyayanginya.”

Pemilik Bobi, Leonel Costa memberitahu GWR, Februari lalu bahawa terdapat beberapa ‘rahsia’ umur panjang Bobi.

Antaranya, anjing jantan itu bergerak bebas tanpa dirantai, tinggal dalam persekitaran yang ‘tenang dan damai’ serta makan makanan manusia yang direndam dalam air untuk menghilangkan perasa.

Bobi menghabiskan usianya di perkampungan kecil Portugis di Conqueiros, kira-kira 150 kilometer di utara Lisbon. Ia juga dikatakan selalu merayau bersama kucing.

Bobi adalah baka Rafeiro do Alentejo iaitu jenis anjing pengawal yang mempunyai jangka hayat antara 12 ke 14 tahun, menurut American Kennel Club.

Namun, Bobi hidup lebih dua kali lama daripada jangka hayat itu, melepasi anjing tertua sebelum ini yang dilahirkan pada 1910 dan hidup selama 29 tahun lima bulan.-hmetro

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply