5 Bulan Di Orbit 3 Angkasawan Selamat Kembali Ke Bumi

5 Bulan Di Orbit 3 Angkasawan Selamat Kembali Ke Bumi

5 Bulan Di Orbit 3 Angkasawan Selamat Kembali Ke Bumi

Tiga angkasawan China selamat kembali ke Bumi pada Selasa selepas lima bulan berada di orbit di stesen angkasa negara itu, lapor media kerajaan.

Jing Haipeng, Zhu Yangzhu dan Gui Haichao mendarat di tapak pendaratan Dongfeng China pada 8:11 pagi (0011 GMT), menurut penyiar CCTV negeri.

Baca: Tiga Angkasawan Terperangkap Di ISS, Kapal Angkasa Bocor

“Petugas penyeliaan perubatan dan insurans di lokasi mengesahkan bahawa semua angkasawan berada dalam keadaan sihat,” kata CCTV.

“Misi penerbangan anak kapal Shenzhou-16 adalah satu kejayaan.

“Jing, Zhu dan Gui mengembara ke stesen angkasa Tiangong China pada akhir Mei dan berada di orbit selama 154 hari.

Mereka menghabiskan masa menjalankan eksperimen saintifik dan melakukan perjalanan angkasa lepas hampir lapan jam.

Krew baharu menggantikan mereka minggu lalu selepas misi Shenzhou-17 berlepas dari tapak pelancaran Jiuquan di barat laut negara itu.

Tang Hongbo, Tang Shengjie dan Jiang Xinlin akan melakukan “sains angkasa dan ujian muatan aplikasi”, menurut Agensi Angkasa Berawak negara itu.

Mereka juga akan menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan untuk membaiki kerosakan kecil pada stesen akibat serpihan angkasa lepas.

Beijing mempercepatkan rancangan untuk menjadi kuasa besar angkasa lepas sejak Presiden Xi Jinping memegang tampuk pemerintahan sedekad lalu.

China melabur berbilion dolar dalam program angkasa lepas kendalian tenteranya untuk mengejar Amerika Syarikat dan Rusia.

China juga menyasarkan untuk menghantar misi kru ke Bulan menjelang 2030 dan akhirnya membina pangkalan di permukaan bulan.-hmetro

About admin 1144 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply