268 Terkorban 151 Hilang 1083 Cedera Gempa Bumi Cianjur

268 Terkorban 151 Hilang 1083 Cedera Gempa Bumi Cianjur

268 Terkorban 151 Hilang 1083 Cedera Gempa Bumi Cianjur

Angka kematian akibat gempa bumi yang menggegarkan pulau Jawa Indonesia melonjak kepada 268 pada Selasa apabila lebih banyak mayat ditemui di bawah bangunan runtuh.

Bagaimanapun 151 orang masih hilang, kata Agensi Tebatan Bencana Kebangsaan.

Ketua agensi Suharyanto berkata, 1,083 orang lagi cedera dalam gempa bumi berukuran 5.6 magnitud yang melanda petang Isnin berhampiran bandar Cianjur.

Gegaran menyebabkan penduduk ketakutan melarikan diri ke jalan raya, sebahagiannya berlumuran darah dan serpihan, dan menyebabkan bangunan runtuh.

Seorang wanita memberitahu The Associated Press bahawa apabila gempa bumi melanda, rumahnya di Cianjur mula “bergegar seperti menari.”

“Saya menangis dan segera mendapatkan suami dan anak-anak saya,” kata wanita itu, yang hanya memberikan namanya sebagai Partinem. Rumah itu runtuh sejurus selepas dia melarikan diri bersama keluarganya.

“Jika saya tidak menarik mereka keluar, kami mungkin juga menjadi mangsa,” katanya sambil merenung timbunan konkrit dan runtuhan kayu.

Selain mereka yang terbunuh, pihak berkuasa melaporkan lebih 300 orang cedera parah dan sekurang-kurangnya 600 lagi mengalami kecederaan ringan.

Di kampung Cijedil, barat laut Cianjur, gempa itu mencetuskan tanah runtuh yang menghalang jalan dan menimbus beberapa rumah, kata Henri Alfiandi, ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan.

“Kami sedang memaksimumkan operasi di beberapa tempat yang disyaki masih ada mangsa yang terkorban. Pasukan kami juga sedang berusaha untuk sampai ke kawasan terpencil,” katanya.

“Bagi kami, semua mangsa adalah keutamaan, matlamat kami adalah untuk mencari mereka dan menyelamatkan nyawa dengan membawa mereka secepat mungkin dan mendapatkan bantuan perubatan.”

Dengan hospital yang semakin penuh, pesakit berbaring di atas pengusung di dalam khemah yang dipasang di luar, dengan titisan intravena di lengan mereka ketika mereka menunggu rawatan lanjut.

Ramai daripada yang maut adalah pelajar sekolah awam yang telah menamatkan kelas mereka pada hari itu dan sedang mengikuti pelajaran tambahan di sekolah agama apabila bangunan runtuh, kata Gabenor Jawa Barat Ridwan Kamil.

Percubaan menyelamat awal telah dihalang oleh jalan raya dan jambatan yang rosak dan bekalan elektrik terputus, dan kekurangan jentera berat untuk membantu mengalihkan runtuhan konkrit.

Menjelang Selasa, bekalan kuasa dan komunikasi telefon telah mula bertambah baik.

Operasi tertumpu pada kira-kira sedozen lokasi di Cianjur, di mana orang ramai dipercayai masih terperangkap, kata Endra Atmawidjaja, jurucakap kerja awam dan perumahan.

“Kami berlumba dengan masa untuk menyelamatkan orang,” kata Atmawidjaja, sambil menambah bahawa tujuh jengkaut dan 10 trak besar telah dikerahkan dari Bandung dan Bogor untuk meneruskan pembersihan pokok dan tanah yang menghalang jalan.

Trak kargo yang membawa makanan, khemah, selimut dan bekalan lain dari Jakarta tiba awal Selasa di tempat perlindungan sementara. Namun, beribu-ribu bermalam di tempat terbuka kerana takut akan gegaran susulan.

Presiden Joko Widodo pada Selasa melawat Cianjur untuk meyakinkan rakyat tentang respons kerajaan dalam menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

“Bagi pihak saya dan kerajaan, saya ingin merakamkan ucapan takziah kepada mangsa dan keluarga mereka dalam gempa bumi Cianjur ini,” katanya selepas melawat mangsa yang terselamat di pusat perlindungan di padang bola sepak.

Dia berjanji untuk membina semula infrastruktur, termasuk jambatan utama yang menghubungkan Cianjur ke bandar lain, dan memberikan bantuan kerajaan sehingga 50 juta rupiah kepada setiap penduduk yang rumahnya rosak.-hmetro

About admin 946 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply