170 Kanak-Kanak Mati Akibat Ubat Batuk

170 Kanak-Kanak Mati Akibat Ubat Batuk

170 Kanak-Kanak Mati Akibat Ubat Batuk

Jakarta: Indonesia menjadi negara terbaharu yang mengharamkan penjualan semua ubat batuk sirap dan cecair yang dikaitkan dengan kematian hampir 100 kanak-kanak.

Tindakan itu dibuat selepas Gambia mengeluarkan amaran mengenai pengeluar ubat batuk sirap di India yang produknya dikaitkan dengan kematian sekurang-kurangnya 70 kanak-kanak.

“Sesetengah (ubat batuk) sirap yang digunakan oleh pesakit kanak-kanak bawah lima tahun terbukti mengandungi etilena glikol dan dietilena glikol yang tidak sepatutnya ada, atau jumlah yang sangat sedikit,” kata Budi Gunadi Sadikin.

Baca: Benarkah Air Ketum Anti Covid-19

Independent melaporkan, Budi berkata, jumlah kematian sebenar mungkin lebih daripada 99 kematian.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan berapa ramai pesakit yang sudah minum bahan berbahaya itu dikesan, memetik siasatan yang sedang dijalankan.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, kementerian meminta semua petugas kesihatan di fasiliti kesihatan supaya tidak memberi ubat cecair atau sirap buat sementara waktu… kami juga meminta kedai ubat menghentikan sementara penjualan ubat cecair bukan preskripsi atau sirap sehingga siasatan selesai,” kata jurucakap kementerian Muhammad Syahril Mansyur berkata pada Khamis.

Menteri kesihatan Indonesia berkata, beberapa ubat sirap mengandungi etilena glikol dan dietilena glikol, bahan yang menyebabkan kecederaan buah pinggang akut (AKI) dalam 99 kanak-kanak kecil tahun ini, yang membawa kepada kematian mereka.

Bilangan kes AKI di negara ini mula meningkat pada Januari tahun ini dan terus meningkat pada akhir Ogos, kata Mansyur. Beliau menambah siasatan dilancarkan minggu lalu.

Negara itu membentuk pasukan yang terdiri daripada pegawai kesihatan dan pediatrik tempatan dan wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk menyiasat ubat-ubatan yang rosak.

“Sejak akhir Ogos 2022, kementerian dan persatuan pakar kanak-kanak telah menerima peningkatan laporan kecederaan buah pinggang akut,” katanya.

Beliau menambah 65 peratus kes dirawat di ibu kota Jakarta.

Pihak berkuasa kesihatan masih belum mendedahkan jenama atau jenis sirap yang dikaitkan dengan penyakit itu.

WHO mengeluarkan amaran global berhubung empat ubat batuk yang dikaitkan dengan kematian 70 kanak-kanak di Gambia.

Agensi kesihatan itu berkata, produk ini dibuat di India dan diimport melalui syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Ia berkata sirap itu mengandungi jumlah dietilena glikol dan etilena glikol yang tidak boleh diterima serta bahan itu berpotensi dikaitkan dengan kecederaan buah pinggang akut.

Sirap batuk yang sedang disiasat oleh India ialah Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup dan Magrip N Cold Syrup.

Semua kumpulan empat produk itu akan ditanda tidak selamat oleh WHO sehingga ia boleh dianalisis oleh pihak berkuasa kawal selia persekutuan, mengarahkan agensi kesihatan PBB.-hmetro

About admin 946 Articles
Informasi, Fakta, Perkongsian Bermanfaat, Sejarah, Sukan dan Tidak Ketinggalan Berita Viral dan Hiburan

Be the first to comment

Leave a Reply